Въпроси

Често задавани въпроси

Факти и често задавани въпроси около климатика и климатичната техника:
  • Наистина ли климатикът ни спасява от горещината?
  • Кое е най-подходящото място за климатика?
  • Моята стая е с южно изложение. Пречи ли това на работата на климатика?
  • Колко е шумен климатика?
  • Достатъчен ли е един климатик за целия апартамент или един климатик за две помещения?
  • Може ли климатикът да освежи въздуха в стаята или да внася свеж въздух отвън?
  • Вършат ли работа филтрите на климатиците и каква?
  • Чух, че от климатик човек може да се разболее. Вярно ли е?
  • Какво е профилактика, необходима ли е и колко често се прави?
  • Мога ли сам да монтирам климатик или да отремонтирам климатик?

 

Наистина ли климатикът ни спасява от горещината?

Освен че спестява електричество, климатика дава комфорт и спокойствие и през най-горещите дни на годината. Докато през зимата има алтернативи, които ползваме за отопление, през лятото спасението е само с климатик…или с бира на плажа.

Кое е най-подходящото място за климатика?

При избора на място за монтиране на климатика трябва да се съобразите с няколко фактора:постигането на минимален тръбен път предпазва «жали» климатика и той работи с оптималната си мощност. Обратно-дългия тръбен път освен че изглежда естетически не добре, използва повече хладилен агент, като по този начин намалява топлообмена на вътрешното и външното тяло. Вътрешното тяло трябва така да е разположено, че въздухопотока да не попада директно върху тялото, да няма препядствия, които пречат на нормалната циркулация на въздуха. Разбира се всичко това не винаги е възможно. За оптималното решение използвайте мнението на нашите специалисти. Който може си го може.

Моята стая е с южно изложение. Пречи ли това на работата на климатика?

Монтажът на външното тяло не зависи от изложението. То е конструирано така, че работата му да не се влияе от високи външни температури. Разбира се при изчислението на мощността на климатика се отчита и този важен фактор. Размерът има значение.

Колко е шумен климатика?

Шумът от вътрешното тяло на климатика зависи от скоростта на вентилатора и марката на климатика. Обикновено при минимална мощност вентилаторът на вътрешното тяло работи с 20-22 децибела, шум едва доловим от човешкия слух. По-високите скорости на вентилатора шумят като лек ветрец. За съжаление няма толкова шумен климатик за да заглуши съседчето отгоре.

Достатъчен ли е един климатик за целия апартамент или един климатик за две помещения?

Не. Климатикът поддържа желаната температура само в помещението, в което е монтиран. По-мощният климатик не може да регулира температурата извън съответното помещение. Дори и климатикът да е изчислен за общата кубатура на две помещения или цял апартамент, циркулацията на въздуха не е ефективана, когато обработения въздух минава през отворени врати или трегери. Поради тази причина температурата в отделните помещения ще е различна, климатикът няма да работи ефективно, а и ще консумира повече електроенергия, особено ако е конвенционална сплит система. Накратко казано – по- добре, а и по-евтино излиза монтирането на две независими една от друга системи. Колкото повече, толкова повече!

Може ли климатикът да освежи въздуха в стаята или да внася свеж въздух отвън?

Някои модели климатици притежават различни технологии и филтри които ни карат да чувстваме свежест. Повечето климатици представляват системи които правят така, че въздухът от помещението преминава и се отработва само от вътрешното тяло (въздуха циркулира в стаята), а филтрите придават свежест на отработения въздух. Но има и модели, разбира се малко по-скъпи, при които през отделен отвор се вкарва свеж въздух отвън. Не ги препоръчваме за живущи на възлови кръстовища.
Вършат ли работа филтрите на климатиците и каква?

Филтрите са изработени от специална фина материя, която е напълно безвредна. Различните филтри имат различно предназначение и различен срок на ефективност, като след това трябва да се заменят или изхвърлят. Според нас- някои от филтрите служат само за определяне на цената на климатика.

Чух, че от климатик човек може да се разболее. Вярно ли е?

Настройката на желаната температура трябва да се прави внимателно. При 40 градуса по Целзий външна температура и настроена в помещението 18 градуса се получава сериозна разлика, което може сериозно да Ви простуди. Освен това колкото и да ви се струва приятно в жегите да стоите срещу климатика – не го правете! Оставете климатика да климатизира помещението, като му зададете разумни стойности на температурата. Има и по-лесен начин да си вземете болнични.

Какво е профилактика, необходима ли е и колко често се прави?

Профилактиката е необходима не само за удължаванена гаранцията, но и на живота на климатика. Нашият монтажен център поема гаранцията на Вашия климатик и извършва профилактика веднъж годишно, която се заплаща допълнително според ценоразписа. С това обаче не се изчерпва обслужването на климатика. За оптимална работа на климатика препоръчваме често да миете външните филтри на вътрешното тяло на течаща вода. Това е необходимо защото в противен случай се намаля топлообмена, което пък води до намаляване на мощността на климатика и понижаване на неговата ефективност. Помогнете си Вие, за да Ви помогнем и ние.

Мога ли сам да монтирам климатик или да отремонтирам климатик?

Дори да разполагате с необходимите материали и иструменти, има редица тънкости, които определят правилната работа на климатика. Практиката показва, че 90% от случаите на неработещи климатици са в следствие на грешки в монтажа. Освен това при възникване на дефект, той няма да бъде признат като гаранционен и в повечето случаи ремонтът ще струва колкото още един климатик. Евтиното рано или късно винаги излиза скъпо.