Често задавани въпроси

Факти и често задавани въпроси около климатика и климатичната техника:

Освен че спестява електричество, климатика дава комфорт и спокойствие и през най-горещите дни на годината. Докато през зимата има алтернативи, които ползваме за отопление, през лятото спасението е само с климатик…или с бира на плажа.

Кое е най-подходящото място за климатика?
 

При избора на място за монтиране на климатика трябва да се съобразите с няколко фактора:постигането на минимален тръбен път предпазва «жали» климатика и той работи с оптималната си мощност. Обратно-дългия тръбен път освен че изглежда естетически не добре, използва повече хладилен агент, като по този начин намалява топлообмена на вътрешното и външното тяло. Вътрешното тяло трябва така да е разположено, че въздухопотока да не попада директно върху тялото, да няма препядствия, които пречат на нормалната циркулация на въздуха. Разбира се всичко това не винаги е възможно. За оптималното решение използвайте мнението на нашите специалисти. Който може си го може.

Монтажът на външното тяло не зависи от изложението. То е конструирано така, че работата му да не се влияе от високи външни температури. Разбира се при изчислението на мощността на климатика се отчита и този важен фактор. Размерът има значение.

Монтажът на външното тяло не зависи от изложението. То е конструирано така, че работата му да не се влияе от високи външни температури. Разбира се при изчислението на мощността на климатика се отчита и този важен фактор. Размерът има значение.

Не. Климатикът поддържа желаната температура само в помещението, в което е монтиран. По-мощният климатик не може да регулира температурата извън съответното помещение. Дори и климатикът да е изчислен за общата кубатура на две помещения или цял апартамент, циркулацията на въздуха не е ефективана, когато обработения въздух минава през отворени врати или трегери. Поради тази причина температурата в отделните помещения ще е различна, климатикът няма да работи ефективно, а и ще консумира повече електроенергия, особено ако е конвенционална сплит система. Накратко казано – по- добре, а и по-евтино излиза монтирането на две независими една от друга системи. Колкото повече, толкова повече!

Някои модели климатици притежават различни технологии и филтри които ни карат да чувстваме свежест. Повечето климатици представляват системи които правят така, че въздухът от помещението преминава и се отработва само от вътрешното тяло (въздуха циркулира в стаята), а филтрите придават свежест на отработения въздух. Но има и модели, разбира се малко по-скъпи, при които през отделен отвор се вкарва свеж въздух отвън. Не ги препоръчваме за живущи на възлови кръстовища.

Филтрите са изработени от специална фина материя, която е напълно безвредна. Различните филтри имат различно предназначение и различен срок на ефективност, като след това трябва да се заменят или изхвърлят. Според нас- някои от филтрите служат само за определяне на цената на климатика.

Настройката на желаната температура трябва да се прави внимателно. При 40 градуса по Целзий външна температура и настроена в помещението 18 градуса се получава сериозна разлика, което може сериозно да Ви простуди. Освен това колкото и да ви се струва приятно в жегите да стоите срещу климатика – не го правете! Оставете климатика да климатизира помещението, като му зададете разумни стойности на температурата. Има и по-лесен начин да си вземете болнични.

Профилактиката е необходима не само за удължаванена гаранцията, но и на живота на климатика. Нашият монтажен център поема гаранцията на Вашия климатик и извършва профилактика веднъж годишно, която се заплаща допълнително според ценоразписа. С това обаче не се изчерпва обслужването на климатика. За оптимална работа на климатика препоръчваме често да миете външните филтри на вътрешното тяло на течаща вода. Това е необходимо защото в противен случай се намаля топлообмена, което пък води до намаляване на мощността на климатика и понижаване на неговата ефективност. Помогнете си Вие, за да Ви помогнем и ние.

Дори да разполагате с необходимите материали и иструменти, има редица тънкости, които определят правилната работа на климатика. Практиката показва, че 90% от случаите на неработещи климатици са в следствие на грешки в монтажа. Освен това при възникване на дефект, той няма да бъде признат като гаранционен и в повечето случаи ремонтът ще струва колкото още един климатик. Евтиното рано или късно винаги излиза скъпо.

1123 Dog Hill Lane

Wilson, KS 67490